Miten hallita sairautta?

Oikeanlaisella hoidolla ja pienillä elämäntapojen muutoksilla sairastunut voi elää normaalia ja täysipainoista elämää. Käytännössä monet kaksisuuntaisesta mielialahäiriöistä kärsivät kuitenkin kieltävät oman sairautensa ja kertovat oireiden johtuvan erilaisista elämäntapahtumista.

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön hallinta koostuu monista hoitoon ja elämäntapoihin liittyvistä asioista, joiden avulla sairastunut henkilö voi hallita sairauttaan. Tämän seurauksena myös elämänlaatu kohenee.

Lääkehoidon noudattaminen

Lääkehoito on kaksisuuntaisen mielialahäiriön hallinnan kannalta hyvin keskeisessä asemassa, koska sen avulla voidaan pitää sairauteen liittyvät oireet kurissa ja estää toistuvia sairausjaksoja. Valitettavan usein sairastuneet suhtautuvat kuitenkin torjuvasti lääkehoitoon tai lopettavat lääkkeiden käytön juuri silloin, kun niistä olisi eniten hyötyä eli esimerkiksi maniajakson alkaessa.

Lääkitystä on tärkeää noudattaa myös silloin, kun sairastunut kokee itsensä hyväntuuliseksi tai oireettomaksi. Lopettamisesta tai annostelun muuttamisesta seuraa yleensä ennemmin tai myöhemmin oireiden pahentuminen. Hoitamaton kaksisuuntainen mielialahäiriö pahenee yleensä ajan myötä.

Lääkehoidon noudattamista voidaan helpottaa esimerkiksi sillä, että se tehdään mahdollisimman rutiininomaiseksi. Sairastuneen kannattaakin yrittää sovittaa lääkitys arkeen ja omiin aikatauluihin sopivaksi.